Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2019 18:56 - Психично болно общество
Автор: liyana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1836 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


(Вдъхновено от Жокера)

 

Хората полудяват осезаемо повече и все по-често. Обществото ни обаче не е готово да допусне лудостта като ежедневно срещано явление. По тази тема не се пише толкова, не се говори, хората не се обучават какво е това психично заболяване и как да се справим с него, как да помогнем или дори как да го познаем.  Що е то шизофрения, биполярно разстройство, панически атаки, психози, неврози, по дяволите, депресията се е превърнала в заместител на „Скучно ми е“.

Децата, които се подиграват на психично болните хора (на тези, които си говорят сами по улиците), се превръщат във възрастни индивиди, които пребиват същите тези хора просто за забавление. Без изобщо да се замислят, че този човек не си е избрал такъв живот. Това просто се случва и никой, повтарям никой, не е застрахован.

 Хората не си избират сами да чувстват, че последствията от всяко малко тяхно решение могат да бъдат на живот и смърт. Не избират многократно да се чувстват така, сякаш се спъват и се намират в момента, когато не знаят дали ще се хванат или не. Определено не биха искали да бъдат призраците в собствената им история, сянката на главния герой, наблюдавайки отстрани щастието, което винаги е на една ръка разстояние, но остава някак недостижимо. Никой не избира сам да пие шепа хапчета, които да го „вдигнат“ или „принизят“, за да може поне за момент да се почуства нормален и неосъждан от обществото.

Толкова много болни хора, толкова малко познание и адекватна помощ. Ненавременната реакция е равна на загубен живот. Може би не точно в аспекта на смърт, а по-скоро загуба на персонаж, на личност, на воля, на същността. В зависимо от болестта, хората рязко се изменят и започват да прескачат през различни периоди – от такива на бури (еуфорични пристъпи), в които преминават опустошително през всичко и всички, до такива, в които депресивното състояние е толкова силно, че не могат да станат от леглото защото е „Твърде тежко“. Периоди, в които виждат нещата много отдалечени от реалността, но много истински за тях самите. Халюцинации, които са толкова силни, че ги разколебават кое е реално и кое не е.

Никой не те учи как се процедира ако твой близък внезапно се разболее. Не се спуска отгоре план с детайлно описание на реакцията ти с цел навременно лечение и помощ. Точно поради тази причина създаваме болно общество...Защото превенцията на психичното заболяване е също отлкова важна, колкото и на физическите такива. За съжаление посещавайки психолог, обществото има навика да залепя етикети или по-лошият вариант, когато се очаква да бъде намерена пощощ там, където е препълнено с недобре обучени кадри, които повече биха навредили, отколкото да помогнат, не по тяхна вина разбира се.

В днешния забързан свят в който всеки разполага с неограничено количество информация в джоба си, избираме да останем неинформирани и продължаваме да обособяваме писхично болно общество, което да се захранва с алкохол, вместо адекватни медикаменти или опиати, вместо търсене на проблема и опциите за решаването му. Общество, което не различава правилно от грешно, защото съществува в една непрекъсната халюцинация. Обществото на абсурдите във времената, в които всичко е възможно.

„Аз не взимам лекарства, за да ме поправят, защото няма нищо лошо в мен. Взимам ги защото всички са луди и аз трябва да се впиша.“
Клиент с шизоафективно разстройство.




Гласувай:
4



Предишен постинг

1. eva666 - интересен материал..
07.10.2019 19:44

а, вие, каква квалификация имате../и какво може да предложите., евентуално
инак, всички пишат, за да разтоварят напрежение, самота, неразбиране, скука , даа..
има и малко мързел, инерция, и отрицателна енергия...но, това все пак , е някакво развитие..
така, виждам аз нещата..
поздрав,и Благодаря за евентуалния отговор
юлия
цитирай
2. mihala - Здравей,
07.10.2019 19:44
А дали не е прав? Материята разяжда вътрешния ни дух за самосъзнание и всички се мислят,че нищо им няма и че са прави за всичко. Но всичкото не е индивидуалното проявление на нашето съзнание.Благодаря ти ,но тази тема е неизследима, защото няма изследователи за нея.
цитирай
3. peperutka - :-))))))))))
07.10.2019 20:57


бреххх..ама..интересен..пост...
/и многоо четен,браваа...ща са опрайми..илиянке..
цитирай
4. krumbelosvet - Някои филми
08.10.2019 05:10
трябва да са забранени и за пълнолетни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: liyana
Категория: Лични дневници
Прочетен: 61300
Постинги: 32
Коментари: 41
Гласове: 120
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031